Dag Hammarskjöld

Dag Hammarskjöld

Foto van blog Dag Hammarskjöld van Coaching en route

Backåkra - Dag Hammarskjöld huis

Al vanaf het moment dat ik startte met Coaching en route staat er op de contactpagina van mijn site een gedicht van Dag Hammarskjöld, uit het boek ‘Merkstenen’. Dat staat daar natuurlijk niet zomaar: het gedicht vat precies samen waar ik warm voor loop.

Toen wij op vakantie waren in Zweden moest ik dan ook beslist een bezoek brengen aan het Dag Hammarskjöld house, een museum in Backåkra. Het was een heerlijk bezoek waar ik in deze blog graag wat meer over vertel.

Vele wegen kent het leven
maar van al die wegen
is er één die naar Back
åkra leidt!

Dag Hammarskjöld

Dag Hammarskjöld werd als vierde zoon geboren in 1905 in Jönköping. Zijn vader was premier van Zweden. Zijn moeder was religieus en sociaal zeer betrokken. Na een lange carrière in Zweden, o.a. als minister en voorzitter van de Centrale Bank werd hij in 1953 secretaris generaal van de Verenigde Naties. Hij was een actieve en veel geprezen secretaris generaal die zich altijd inzette voor vrede. Postuum kreeg hij de Nobelprijs voor de vrede in 1961. Daarnaast was hij zeer geïnteresseerd in kunst.

In 1961 kwam Dag Hammarskjöld abrupt om het leven door een vliegtuigcrash in Zambia, terwijl hij op reis was voor een vredesmissie voor Congo. Na zijn dood werden zijn spirituele dagboekaantekeningen gevonden. In 1963 verscheen het boek Merkstenen, een bundel van zijn mystieke, persoonlijke dagboekfragmenten. Je volgt daarin de route van Dag Hammarskjöld langs de Psalmen, Nietzsche, evangelisten en Zweedse schrijvers.

Zelf schreef hij ook aansprekende teksten. Naast de bekende ‘Vele wegen kent het leven’ sprak deze tekst die ik in het museum tegenkwam mij ook zeer aan:

Never look down to test the ground
Before taking your next step:
only he who keeps his eye fixed
on a far horizon
will find his right road

Dag Hammarskjöld

Het museum geeft een beeld van zijn leven met informatie, voorwerpen, kunst en inrichting uit de periode toen hij werkzaam was bij de VN in New York. Bij de VN had hij een meditatie ruimte gerealiseerd. Buiten bij het museum is een meditatiecirkel.

Er bestaat ook een wandelroute die is geïnspireerd op Dag Hammarskjöld. De Dag Hammarskjöldleden (leden = pad) is een wandelroute van 110 kilometer in het Noord-Zweedse Lapland en wordt ook wel gezien als pelgrimstocht. Op zeven plekken langs de route bevindt zich een meditatieplaats, met daarbij een steen voorzien van een citaat uit zijn dagboek.

Wil je liever dichter bij huis wandelen en inspiratie opdoen? Misschien een kleine pelgrimage in het Groene Hart? Ik nodig je uit om in alle rust te wandelen en te praten over jouw levenspad met hobbels en uitdagingen. Je weet me te vinden!

Aanbevelingen

  • ‘Met de wandelcoaching heb ik een stap in mijn ontwikkeling gemaakt’ - Lisa, 29 jaar
  • 'Hoe de natuur je kan verbinden met je gevoel' - H., 55 jaar
  • ‘Ik ben in beweging gekomen, en dat voelt goed!’ - Marian, 58 jaar
  • Groepswandeling: Opgeladen ging ik weer naar huis - Hilde, 59 jaar
  • 'Ik vond zelf een oplossing die het plezier weer terug bracht!' - Els, 29 jaar
  • 'En dat smaakt naar meer!' - E., 56 jaar

Laatste blogs

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.